Codekamer Schoonmaak en GlazenwassersBeste lezer,

“De klant is koning” zeggen we vaak, en in de praktijk staat bij veel dienstverleners het “ontzorgen” van hun opdrachtgevers voorop. Dat is op zich natuurlijk prima, als het maar niet doorslaat in een automatisme van buigen als een knipmes als de klant wat vraagt.

In de Code gaan wij ervan uit dat partijen in de keten zich verantwoordelijk ten opzichte van elkaar gedragen, en daarin past zorgvuldigheid, meedenken met je zakenpartner als die geraakt wordt door veranderingen in de eigen organisatie. Niet problemen als pakjes over de heg zetten, en het de ander op laten lossen. En opdrachtnemers mogen zeker met een fatsoenlijke assertiviteit optreden als er door opdrachtgevers verkeerd met onderhandelingsmacht wordt omgegaan. Omgekeerd natuurlijk idem dito.

Bert van Boggelen
Voorzitter Code Schoonmaak

Ga naar de Code Schoonmaak websiteContact

Projectleider: Ellen Dekkers
p/a Stichting Raad voor Arbeidsverhoudingen

Adres
Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS)
Magistratenlaan 182
5223 MA ‘s-Hertogenbosch

Neem gerust contact op!
Tel. 073- 6200460
Stuur een e-mail

De Code in de praktijk

De markt voor reguliere en specialistische reiniging is al enige tijd sterk in beweging. Bij de aanbesteding van schoonmaakwerk, richten betrokken partijen zich in hoofdzaak op kostenverlaging. In het verleden meer dan nu maar nog steeds vinden sommige opdrachtgevers dat de prijs het belangrijkste item is. En soms gaan opdrachtnemers daarin mee. Beide partijen laten daarmee andere belangrijke aspecten, zoals kwaliteit van het werk en de arbeidsomstandigheden, onderbelicht.

De Code Verantwoordelijk Marktgedrag biedt perspectief voor verbetering. En dat in de gehele cyclus van voorbereiding, het inkooptraject, de uitvoering van het contract en evaluatie. In al deze fases ligt de nadruk in het licht van de Code op kwaliteit van het werk, goede dienstverlening, goede arbeidsomstandigheden, sociaal beleid (ook over de knip heen), vakmanschap en professionaliteit, integriteit en een goede relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Lees meer over deze cyclus
Toepassen van de Code

Toepassing van de Code hoeft niet moeilijk te zijn. Want hoe moeilijk is het om zich fatsoenlijk te gedragen en een ander met respect te benaderen en behandelen? Het respect dat elke ondertekenaar ook zelf wil krijgen. Toch vinden veel ondertekenaars het lastig om te bedenken wat ze in hun dagelijkse praktijk anders kunnen doen als ze de Code willen toepassen. En soms is dat ook zo. Maar veel vaker nog zijn er grote stappen te zetten.

Inspiratie hoe de Code toegepast kan worden
Word ook ondertekenaar!

Ben jij nog geen ondertekenaar? Meld je dan aan voor een volgende ondertekensessies. Met onderstaande link kan je je hiervoor aanmelden en kan je ook de datum en plaats van de volgende ondertekensessie terugvinden.

Word ook ondertekenaar
Een zelfverklaring opstellen met de zelfscan

Als ondertekenaar is het met de zelfscan eenvoudiger om een zelfverklaring op te stellen. Het is mogelijk om als ondertekenaar een eigen unieke link op te vragen waarmee je op jouw persoonlijke bedrijfspagina komt. Hier vind je uiteraard de zelfscan, maar ook extra informatie over de Code en promotiemateriaal om het belang van de Code verder te verspreiden.

Met de zelfscan vul je online de zelfverklaring in. Zodra deze in zijn geheel is ingevuld kan deze automatisch gepubliceerd worden. Je hoeft deze dus niet meer via email door te sturen en te wachten op goedkeuring. Wel heb je nog de mogelijkheid om een eigen opgestelde zelfverklaring toe te voegen aan de digitale zelfscan.

Unieke link opvragen