Terug naar nieuwsoverzicht 19 januari 2021

Aandacht voor sociaal ondernemerschap groeit sterk in coronatijd

Al 1500 bedrijven hebben de Code Verantwoordelijk Marktgedrag ondertekend

Met de ondertekening van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag door algemeen directeur Berend Andringa van Gezellig Werkt Schoonmaak, hebben al meer dan 1500 bedrijven het belang van sociaal ondernemerschap onderschreven. Op 18 januari 2021 vond de online ondertekensessie van de Code plaats.

De aandacht voor sociaal ondernemerschap neemt sterk toe, dat blijkt tijdens de online ondertekensessie van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Kees Blokland, voormalig directeur P&O van de NS, en Geert van de Laar, CEO van Facilicom Group, beiden bestuursleden van de Code, benadrukten de voordelen van verantwoordelijk marktgedrag voor alle partijen. De opdrachtgever krijgt waar voor zijn geld, de onderneming krijgt een gezond rendement en de medewerker waardering voor zijn vakmanschap.

Gezellig Werkt Schoonmaak, een schoonmaakbedrijf van 50 medewerkers, was de 1500e organisatie die de Code Verantwoordelijk Marktgedrag ondertekende. Berend Andringa, die samen met Marcel Nijmeijer de directie vormt van het Zwolse bedrijf, over de Code: “We zijn echte praktijkmensen en normaal gesproken niet van de beleidsplannen of papieren tijgers. We focussen ons op een goed speelveld voor onze werknemers, door uitdagingen, plezier en toekomstperspectief te bieden. De medewerker staat bij ons op één, en tegelijkertijd hebben we bijna nul uitstroom van opdrachtgevers. Dat komt door het werkplezier dat onze medewerkers uitstralen. Dat bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van onze dienstverlening. De ondertekening van de Code is dan ook primair bedoeld om die trots van onze medewerkers verder aan te wakkeren.”

Berend Andringa merkt dat de aandacht voor sociaal ondernemerschap in de branche toeneemt: “Steeds meer opdrachtgevers hebben oprechte belangstelling in de manier hoe wij ondernemen. Prijs is een minder belangrijk aspect geworden in de gunning, terwijl maatschappelijk verantwoord ondernemerschap juist steeds hoger gewaardeerd wordt. En juist in deze tijd heb je elkaar hard nodig. We hebben bij een aantal opdrachtgevers, die flink werden getroffen door corona, samen gezocht naar oplossingen. Het contract is dan niet heilig, maar een goede relatie wél. Een relatie van wederzijds vertrouwen, waarbij je elkaar helpt, wordt gewaardeerd.”

Naast Gezellig Werkt Schoonmaak hebben nog tien andere bedrijven in de schoonmaak-, beveiligings-, contractcatering- en projectverhuizersbranche tijdens dezelfde sessie de Code Verantwoordelijk Ondernemerschap ondertekend: Security Crew Central, Siesling Specialistische Reiniging, Volwerk Cleaning Service, Facility Unlimited, Schoonmaakbedrijf Mattanna, G. van der Vaart Bedrijfsdiensten, Schoonmaakbedrijf Rein Gaal, Anjer Hotelservices, Intraplus en Caljouw Rademaker Verhuizingen. De volgende online ondertekensessie staat gepland op 25 januari 2021.