Terug naar nieuwsoverzicht 3 december 2021

Gemeente Zaanstad ondertekent Code Verantwoordelijk Marktgedrag

“Goede werkomstandigheden en een eerlijke boterham voor iedereen”

Jan Hamming ondertekent de Code namens Zaanstad

Burgemeester Jan Hamming heeft namens de gemeente Zaanstad de Code Verantwoordelijk Marktgedrag ondertekend. De Code doet een moreel beroep op de keten van opdrachtgevers, opdrachtnemers, inleners, vakbonden en tussenpersonen om sociaal verantwoord, en met respect voor kwaliteit van dienstverlening, opdrachten uit te zetten, aan te nemen en uit te voeren.

“De Code heeft geen juridische invalshoek, maar is wat ons betreft niet vrijblijvend”, zegt burgemeester Jan Hamming. “Iedereen moet kunnen werken onder goede omstandigheden en een eerlijke boterham kunnen verdienen. Wij, als overheidsorganisatie, moeten bij het uitzetten van opdrachten het goede voorbeeld geven. Wij vinden het erg belangrijk dat bij inkopen specifiek rekening wordt gehouden met de arbeidsomstandigheden van de betrokken medewerkers van de leveranciers en eventuele toeleveranciers. De ondertekening van de Code onderstreept onze betrokkenheid bij dit onderwerp.”

Aanbesteding multiservice contract

Begin volgend jaar gaat Zaanstad het ‘multiservice contract’ aanbesteden. Het gaat dan over schoonmaak, catering en beveiliging in het stadhuis. Bij de aanbesteding richten partijen zich normaal gezien hoofdzakelijk op kostenverlaging, terwijl belangrijke aspecten als de kwaliteit van het werk, vakmanschap, betrokkenheid en de arbeidsomstandigheden onderbelicht blijven. De Code Verantwoordelijk Marktgedrag is een reactie op de verharding van de marktverhoudingen en het biedt een mooi kader voor de aanbesteding.

Een belangrijke rol in de lokale samenleving

Kees Blokland, voorzitter van de Code, over de ondertekening: “Met Zaanstad treedt een volgende grote gemeente toe tot de ondertekenaars van de Code. Wij zijn daarover verheugd, want gemeenten hebben een belangrijke rol hebben in de lokale samenleving en economie. Vaak zijn schoonmakers, beveiligers of cateringmedewerkers die werken voor de facilitaire dienstverleners ook woonachtig in de regio. Dus door als gemeente verantwoordelijk opdrachtgeverschap te hanteren, dragen ze daarmee ook indirect zorg voor goede werkomstandigheden voor hun eigen burgers.”