Interview Pier Eringa: “De Code biedt een duidelijk uitgangspunt”

25 feb Pier Eringa
Pier Eringa is directeur van ProRail en spreker op het Code-congres op 5 maart 2019 in het SER-gebouw in Den Haag. Hij onderstreept het belang van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en hoopt bezoekers te inspireren: “We kunnen nog wat stappen zetten.”

Pier Eringa is directeur van ProRail en spreker op het Code-congres op 5 maart 2019 in het SER-gebouw in Den Haag. Hij onderstreept het belang van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en hoopt bezoekers te inspireren: "We kunnen nog wat stappen zetten."

Waarom heeft ProRail de Code ondertekend?
"ProRail hecht veel waarde aan een goedwerkend ecosysteem. We hebben alle partners nodig om te komen tot een nog meer betrouwbaar spoor met meer treinen voor reizigers- en goederenvervoerders. Hierbij werken we met zakelijke transacties op basis van vertrouwen en goede prijs-kwaliteitverhoudingen. Dit met oog voor sociale belangen. We hebben ook oog voor de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden van de mensen die met en bij ons werken. Niet alleen in de schoonmaaksector en facilitaire branche, maar ook bij de ingenieursbureaus en aannemers die aan het spoor buiten werken."

Hoe stimuleert de Code een eerlijkere marktwerking?
"De Code biedt een goede richtlijn en handreiking naar wat de norm is en welke ondergrens er is. Hiermee krijgt iedere partij een duidelijk handvat om niet alleen op korte termijn succesvol te zijn. Maar ook te denken aan bestaansrecht op de langere termijn."

Hoe zet ProRail de Code in de praktijk in?
"Bij de contractering van diensten in het facilitaire domein wordt de Code als uitgangspunt ingezet. We stimuleren training en opleiding van medewerkers van leveranciers. Daarnaast nemen we de cao's als uitgangspunt voor de ondergrens en maken we afspraken over de contractwisseling. We hebben oog voor een goede balans tussen prijs en kwaliteit zodat leveranciers niet aan aanbieding doen op de laagste prijs. Dit zou namelijk weer gevolgen hebben voor de medewerkers."

Waarom moeten organisaties naar het congres komen?
"We kunnen nog een aantal stappen zetten. We zijn er nog niet. Het congres helpt daarbij."

Benieuwd naar de lezing? Kom naar het gratis congres op 5 maart 2019. Aanmelden kan hier.

< terug naar nieuwsoverzicht