Terug naar nieuwsoverzicht 4 oktober 2021

Linda Slagter versterkt Codekamer Verhuizen

CNV-onderhandelaar met passie voor gezond en veilig werken

Sinds 1 september is Linda Slagter landelijk onderhandelaar en bestuurder Beroepsgoederenvervoer bij CNV Vakmensen. Zij volgt Tjitze van Rijssel op en neemt ook diens zetel over in de Codekamer Verhuizen. Een kennismaking met een blijmoedige Friezin die weet wat zij wil en houdt van verhuizen, waarbij zij wel graag zelf het heft in handen heeft.

 

Wie is Linda Slagter?

“Ik ben 45 jaar en woon in een mooie groene wijk in Leeuwarden, met mijn twee pubers op wie ik heel trots ben. En een leuke hond. Voordat ik bij CNV Vakmensen werkte, heb ik diverse Human Resource rollen gehad, waaronder ook binnen de logistiek.”

“Ik ben een blij mens en zet me graag in voor andere mensen. Ik ben gek op mijn kinderen, mijn vrienden en vriendinnen en daarnaast op klussen, tuinieren, lopen, fietsen, onze hond en terrasjes.”

 

Wat heb jij met veilig en gezond werken?

“Als oud Hrm’er heb ik daar veel mee, dit was voor mij altijd een belangrijk onderwerp. Bij de vakbond, maar ook als mens. Als je veilig werkt, gezond werkt, is de kans groot dat je gezond de eindstreep haalt en nog lang kunt genieten van je welverdiende pensioen. Ik heb in mijn vorige banen medewerkers voorbij zien komen die in de jaren ’70 en ’80 niet volgens de nu geldende Arborichtlijnen hebben gewerkt, met kapotte ruggen, versleten heupen en schouders tot gevolg. Deze medewerkers moesten helaas de WIA in, maar het had voorkomen kunnen worden met de kennis die we nu hebben over veilig en gezond werken.”

Wat moet er gebeuren?

“Er valt nog steeds veel te verbeteren, we zijn er nog niet. Daarom ben ik blij met de afspraken in de nieuwe cao over onderzoek naar het gebruik van rolcontainers, stand airco’s en – kachels in nieuwe auto’s. En natuurlijk met een regeling voor zwaar werk: drie jaar eerder kunnen stoppen. De uitwerking daarvan zijn we als sociale partners nu aan het onderhandelen, samen met de kaderleden van beide vakbonden. Maar onderwerpen als werkstress/werkdruk zie ik in de toekomst ook nog graag op de agenda. Er komt immers steeds meer tijdsdruk op de bezorging van goederen en pakketten.”

“IK BEN EEN VRIJ STUGGE ONDERHANDELAAR.
ALS IK VAN MIJN LEDEN ONDERWERPEN MEEKRIJG, BEN IK DAAR NIET MAKKELIJK VANAF TE BRENGEN”

Jij volgt Tjitze op als onderhandelaar. Wat voor onderhandelaar ben jij?

“Klopt, onderhandelen doe ik al ruim 5,5 jaar. Ik ben een vrij stugge onderhandelaar. Als ik van mijn leden onderwerpen meekrijg, ben ik daar niet makkelijk vanaf te brengen. Ook omdat ik altijd vooraf stevig doorvraag naar het hoe en wat en altijd alles exact wil weten/ onderzoeken. Eenmaal overtuigd, houd ik voet bij stuk. Natuurlijk moeten alle partijen hier en daar wel naar elkaar toe bewegen. Tot nu toe ben ik zeer tevreden over de onderhandelingsresultaten die ik in het noorden heb behaald.”

Je hebt een brede ervaring in de transportsector (SOOB, STL, overlegraad, etc.). Wat is jouw belangrijkste speerpunt voor de komende jaren?

“Dat is toch de krapte op de arbeidsmarkt. Hoe krijg je jongeren geïnteresseerd voor het beroep? Hoe bereik je zij-instromers?”

Wat is hiervoor de beste strategie?

“Door het beroep bekendheid te geven, interessant te houden en te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en beloning! Door de werkzoekenden (om) te scholen naar de krapte beroepen kun je al een groot deel van het tekort oplossen. Gelukkig zijn daarvoor allerlei budgetten tegenwoordig. En goed op je mensen passen en toch kijken of de parttimer misschien alsnog past binnen de planning.”

Hoe kijk jij naar verhuismedewerkers: vaak gewaardeerde, trouwe medewerkers met lange dienstverbanden?

“Naast wat ik net opmerkte, is het inhuren van een expert – bijvoorbeeld een fysiotherapeut die meeloopt met de medewerkers en die ze kan corrigeren op houding, tillen et cetera – wellicht een idee. Hiermee heb ik goede ervaringen opgedaan. Verder lijkt het me belangrijk jaarlijks een gesprek te hebben over loopbaanplanning. Vaak is een dergelijk zwaar beroep niet geschikt om veertig jaar vol te houden. Bekijk elk jaar wat een volgende stap zou kunnen zijn en wat (voor opleiding of stage) daarvoor nodig is. Bespreek het!”

“VOOR HET WONINGTEKORT GEEFT MEN VAAK ALS OPLOSSING: BOUWEN! MAAR ALS IK NAAR DE NIEUWBOUW KIJK, ZIE IK DAT DEZE OOK ONBETAALBAAR IS GEWORDEN VOOR STARTERS EN ALLEENSTAANDEN”

Je bent ook gemeenteraadslid in Leeuwarden geweest met portefeuille ruimtelijke ordening en wonen. Wat zie jij als je naar de huidige woningmarkt kijkt?

“Dat is een lastig vraagstuk, zo te zien is men er ook nog niet uit. Wat je veel ziet is dat beleggers de betaalbare huizen opkopen. Dit doen zij zonder voorbehoud van financiering, verkoop eigen huis, etc. Hierdoor zijn ze veel sneller en hebben anderen het nakijken. Ook zijn er steeds minder bewoners per huis, waardoor er meer huizen nodig zijn. Maar die zijn er niet, daarom rijzen de prijzen de pan uit. Maar is het houdbaar? Als je nu voor een huis een ton meer betaalt dan vier jaar geleden, staat je huis dan niet onder water als er weer een crisis komt zoals in 2009? Op de lange termijn stijgt de waarde van huizen weliswaar, maar we hebben toch ook een tijdelijk dip gezien tijdens de crisis. Dan zit je snel met een onverkoopbaar huis dat fors onder water staat! Voor het woningtekort geeft men vaak als oplossing: bouwen! Maar als ik naar de nieuwbouw kijk, zie ik dat deze ook onbetaalbaar is geworden voor starters en alleenstaanden. Passend bouwen lijkt me daarom een betere oplossing: niet alleen dure woningen met vier of vijf slaapkamers en een garage, maar ook woningen met twee slaapkamers en een leuk tuintje.”

Je volgt Tjitze ook op in de Codekamer Verhuizen, die gezond marktgedrag wil bevorderen. Wat heb jij met gezond marktgedrag?

“Dat vind ik belangrijk, een gezonde markt zorgt vaak ook voor een goed werkklimaat voor de medewerkers.”

Wat zou er wat jou betreft gezonder kunnen in de sector?

“Er zijn, net als in de meeste sectoren, altijd cowboys die denken zich niet aan de regels te hoeven houden. Ze zetten hun medewerkers onder druk om hun rij-uren te overschrijden, betalen niet volgens cao en wijzen naar het gat van de deur als men er wat van durft te zeggen. Gelukkig kunnen vakbondsleden bij hun vakbond aankloppen, ook anoniem.”

Wanneer ben jij zelf voor het laatst verhuisd, hoe ging dat?

“Wat dat betreft ben ik denk ik anders dan de meeste mensen. Ik houd van verhuizen, een nieuwe start, gezelligheid op de dag zelf, met z’n allen, daarna puinruimen, klussen en inrichten. Vandaag, precies twee jaar geleden zijn we naar dit huis verhuisd. Dat was een geweldig gezellige dag. We waren met een grote groep toppers. Ik kreeg vaak te horen: ‘Linda wat heb jij veel spullen!’ Maar verder verliep het goed en vooral gezellig en vlot!”

 

Bron: Vakblad Verhuizen, Organisatie van Erkende Verhuizers, september 2021