Terug naar nieuwsoverzicht 20 juni 2023

Terugblik PIANOo-congres op 8 juni

Op 8 juni vond het inspirerende PIANOo-congres plaats in Omnisport Apeldoorn. Het congres bood ruim 700 inkoopprofessionals en opdrachtgevers in de publieke sector de kans om te leren hoe ze transities kunnen versnellen en effectief kunnen inspelen op veranderingen. Met de nadruk op sociale duurzaamheid in de keten, werd benadrukt dat de Code Verantwoordelijk Marktgedrag een essentiële leidraad vormt voor inkoopprofessionals en opdrachtgevers.

Tijdens een workshop spraken Geert van de Laar (voorzitter van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag) en Joram van der Velde (Categoriemanager Schoonmaak Rijk) over het belang van sociale duurzaamheid in de keten en hoe de Code Verantwoordelijk Marktgedrag hieraan bijdraagt. De sessie werd gekenmerkt door grote interesse en betrokkenheid van de deelnemers.

Het werd duidelijk dat de Code Verantwoordelijk Marktgedrag een levendig onderwerp is onder inkopers van het Rijk, provincies en gemeenten. Geert benadrukte nog eens dat de Code eerlijke concurrentie, goede arbeidsomstandigheden en kwaliteit op de markt bevordert. Door deze te leveren, kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers gezamenlijk werken aan een verantwoorde en duurzame markt. Joram gaf aan de hand van een recente inschrijving van het Rijk aan hoe je heel concreet aandacht kunt geven aan kwalitatieve aspecten. Hierbij kun je denken aan thema’s zoals duurzame inzetbaarheid van medewerkers van (in dit voorbeeld) het schoonmaakbedrijf en aan diversiteit en werkgeluk. Deze kwalitatieve aspecten wegen vervolgens zwaarder dan de prijs.

Tijdens het congres werden deelnemers aangemoedigd om kennis en ervaringen te delen, zowel met koplopers als met het bredere publieke inkooppeloton. Samenwerking en leren van anderen versnellen transities en waren de sleutelwoorden van het evenement. Het PIANOo-congres creëerde een inspirerende omgeving waarin aanbestedend Nederland zich kon laten leiden door nieuwe kennis.