De Code voor opdrachtgevers

Vele duizenden schoonmakers, beveiligers, cateringmedewerkers of verhuizers werken via hun werkgever in opdracht van bedrijven of overheidsorganisaties. De Code Verantwoordelijk Marktgedrag vraagt specifiek aan deze opdrachtgevers om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het gaat uiteindelijk om mensen die dagelijks onze kantoren schoonmaken, ervoor zorgen dat we ons veilig voelen op onze werkplek of ons tijdens de werkdag een heerlijke lunch bezorgen.

Bent u  een opdrachtgever van facilitaire diensten? Of bent u misschien een inkoper die dit soort diensten inkoopt of aanbesteed? Wij vertellen u graag waarom ook úw organisatie de Code zou moeten ondertekenen.

Bedrijven

Als onderneming wil je je stakeholders laten zien dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt. Dat je je bijdrage aan de SDG’s serieus neemt. Je wilt bovendien een aantrekkelijke werkgever zijn, die z’n sociale beleid écht in de praktijk brengt.

Lees wat de Code voor bedrijven betekent
Gemeenten

Als gemeente wil je het goede voorbeeld zijn. Je werkt samen met facilitaire dienstverleners die misschien wel in jouw gemeente gevestigd zijn. Je bent dus opdrachtgever van bijvoorbeeld schoonmakers, beveiligers of cateraars.

Lees wat de Code voor gemeenten betekent
Hotels

Wist je dat sinds kort in de Consumentenwijzer wordt geregistreerd of hotels de Code al hebben getekend? In de Code wordt afgesproken dat op een goede manier omgegaan wordt met hotelschoonmakers, óók als ze in dienst zijn bij een ingehuurd schoonmaakbedrijf.

Lees wat de Code voor hotels betekent
Onderwijs

Als onderwijsinstelling leid je de toekomstige generatie op. Misschien wel jongeren die over een paar jaar schoonmaakmedewerker, facilitair manager, inkoper of beveiliger zijn. Of die de catering in je school verzorgen.

Lees wat de Code voor het onderwijs betekent
Overheid

Landelijke en regionale overheden besteden jaarlijks voor miljoenen euro's aan facilitaire diensten aan. Die aanbestedingen betekenen veel papierwerk, maar uiteindelijk gaat het om het werk dat iemand uitvoert om een boterham mee te verdienen. De Code staat ervoor dat deze mensen worden gewaardeerd en beloond voor hun vakmanschap.

Lees wat de Code voor overheden betekent
Ziekenhuizen

Als zorginstellingen of ziekenhuis zorg je voor gezonde mensen. De Code zorgt voor gezonde marktverhoudingen. Ziekenhuizen zijn vaak locaties waar veel facilitaire diensten door onderaannemers worden uitgevoerd. Dat moet op een eerlijke manier gebeuren, met oog voor een goede prijskwaliteitverhouding.

Lees wat de Code voor ziekenhuizen betekent